Onze collega’s Neeltje, Rianne, Lisanne en Freek zijn al enige jaren de trotse bezitters van een TMA-certificaat. Dit houdt in dat zij talentenanalyses af kunnen nemen bij kandidaten. Hierbij achterhalen ze drijfveren en talenten, om zo het beste uit mensen te halen. TMA’s worden op verschillende manieren toegepast bij The Knowledge: zoals bij werving en selectie en re-integratie. Ook gebruiken we TMA’s voor loopbaanontwikkeling, teambuilding, beroepskeuze en opleiding.

Bij de TMA Talentenanalyse worden 22 drijfveren en 44 talenten in kaart gebracht. De talentenanalyse bestaat uit twee delen: de online vragenlijst en het interview. Uit de vragenlijst ontstaat een rapport over de kandidaat. Dit rapport is talent- en ontwikkelingsgericht geformuleerd en veroordeelt de kandidaat niet. Hierdoor worden de uitkomsten meestal herkend en geaccepteerd door kandidaten. Zij krijgen het rapport mee, waarin uitgebreid omschreven staat wat de sterke punten en de verbeterpunten zijn van kandidaten. Tijdens het interview krijgen kandidaten uitgebreide vragen en worden er coachingsadviezen en ontwikkelactiviteiten aangereikt. Zo weten werknemers hoe ze zich moeten ontwikkelen en leidinggevenden hoe ze het meest effectief te coachen zijn.

Teamanalyse

Een onderdeel van de TMA’s dat The Knowledge ook beheerst is de teamanalyse. Hierbij wordt vastgesteld hoe een team presteert en wat de aandachtspunten zijn. Teamanalyse kan op bestaande teams worden ingezet, maar kan ook gebruikt worden om nieuwe teams samen te stellen.
Tijdens deze analyse worden 4 verschillende aspecten gemeten:

  • de teambalans: Hoe scoren de teamleden op verschillende onderdelen?
  • de sterktes en zwaktes en hoe sterk verschillende kenmerken zijn vertegenwoordigd
  • de leiderschapsvoorkeuren; wie willen de verantwoordelijkheid nemen en anderen steunen
  • de talenten op verschillende vlakken: sociaal gedrag, ambitie, geduld, nauwkeurigheid, analytisch vermogen, resultaat en kwaliteit gerichtheid.

 

Werkvormen

Nieuw bij The Knowledge zijn werkvormen waarin aan het teamverband gewerkt wordt. Met praktische opdrachten wordt gezorgd voor onderling begrip en betere prestaties binnen het team.

Orange Badge

De teamanalyse is tevens een belangrijk middel bij ons veiligheidsprogramma: The Orange Badge. Door de teamanalyse gaan de prestaties van teams omhoog. Mensen presteren beter wanneer ze werk doen dat bij hun talenten past. Zo worden ze productiever en kunnen we ze motiveren veiliger te werken. Zo is het doel van The Orange Badge een stukje dichterbij: een werkplek waar nul ongevallen met verzuim plaatsvinden.

Informatie uit dit artikel komt deels van de website van TMA

Meer kennisartikelen? Ontvang ze als eerste in je mailbox!


Jochen