Terugblik op een afwisselend jaar

Kerst is een periode van terugblikken, maar ook van vooruitkijken naar de toekomst. Ik kijk terug op een mooi, afwisselend jaar en hoop dit volgend jaar voort te kunnen zetten.

Een terugblik

Eerst even terugblikken dus. Sinds oktober 2016 ben ik als re-integratieconsulent werkzaam bij The Knowledge. Ik heb een brede, gevarieerde caseload. Een mix van jong en oud, mannen en vrouwen en een grote variatie in arbeidsachtergrond en opleidingsniveau. Dat maakt het werk dynamisch en uitdagend. Het plaatsen van cliënten bij werkgevers is natuurlijk het doel, al vind ik het zelf belangrijker dat mijn cliënten weer (zelf)vertrouwen krijgen, vaardigheden en ervaringen opdoen zodat ze zelfredzamer worden in het vinden en behouden van werk. Dat betekent soms met kleine stapjes beginnen om zo succeservaringen op te doen. Een mooi voorbeeld is Hassan (45), die sinds kort in traject zit. Deze man wil het liefst aan de slag in de transportbranche, maar door langdurige werkloosheid en vele afwijzingen is hij erg onzeker geworden. Hierdoor durfde hij de stap om te gaan solliciteren niet te zetten. Wij zijn samen gaan kijken naar ‘lichte’ functies om zo weer in het arbeidsritme te komen en om meer zelfvertrouwen te krijgen. Hassan heeft gesolliciteerd als postbezorger en werd uitgenodigd voor een gesprek, waar hij eerst niet alleen naartoe durfde. Na wat aanmoediging heeft hij het gelukkig wel gedaan. Inmiddels werkt hij al een aantal weken als postbezorger. Het verschil tussen een aantal weken geleden en nu is groot. Hij zit beter in zijn vel, heeft al wat meer zelfvertrouwen gekregen en is zelfstandig bezig met sollicitaties. Het grootste resultaat is toch wel dat hij weer hoop heeft gekregen en de toekomst zonnig inziet. Dat is uiteindelijk waar ik het voor doe.

Deskundigheidsbevordering

Naast cliënten heb ik natuurlijk ook contact met medewerkers van het UWV, die afwisseling maakt het werk zo leuk. Zo heeft onlangs een groep arbeidsdeskundigen in het kader van deskundigheidsbevordering kennis gemaakt met The Knowledge en de logistieke branche. Het was een leuke, interessante middag. De dag begon met een heerlijk broodje met daaropvolgend een korte presentatie over The Knowledge en onze diensten. Daarna was het tijd om een ritje op de hef en reachtruck te maken. Voor sommigen een lastige klus, voor andere appeltje-eitje. Op deze manier kon iedereen ervaren hoe het is om een heftruck en reachtruck te besturen en dat het niet voor iedereen is weggelegd, hoe ‘makkelijk’ het ook lijkt. Gelukkig waren de reacties positief en is het van twee kanten goed bevallen. Zo kan ik terugkijken op een paar leuke eerste maanden.

Vooruitblik

Ik hoop in 2017 nog veel mensen te helpen om werk te vinden en ook te houden. Ook hoop ik dat we bij The Knowledge nog veel UWV-medewerkers kunnen verwelkomen, om kennis met ons te maken en een ritje op de heftruck te maken. Via deze weg wens ik iedereen een fijne feestdagen en een voorspoedig 2017. Wie weet tot ziens!

MENU